WAT SPEELT ER?
ACTUEEL
FAQ | Is er voldoende hout beschikbaar?

Wist je dat maar liefst 38% van het Europese landoppervlak uit bos bestaat? En dat deze bossen jaarlijks met gemiddeld 0,75 miljoen hectare – oftewel één miljoen voetbalvelden – groeien? De Europese houtvoorraad telt momenteel bijna 35 miljard m³ hout, met een jaarlijkse aangroei van één miljard m³. Dit overtreft ruimschoots de jaarlijkse oogst van 600 miljoen m³. Het Europese bos groeit dus aanzienlijk harder dan dat we het gebruiken, wat hoopgevend is voor de toekomst van houtbouw.
Hout als bouwmateriaal: Een groeiend potentieel
Hout wordt steeds populairder als bouwmateriaal, en dat is niet voor niets. Het is sterk, duurzaam en hernieuwbaar. Bovendien komt maar liefst 90% van het bouwhout dat we gebruiken uit Europa – en niet uit tropische regenwouden. Het gaat vooral om naaldhout uit duurzaam beheerde bossen. Hierdoor wordt de belasting op het milieu aanzienlijk verminderd, terwijl we toch kunnen blijven bouwen.
De voordelen van houtbouw worden extra duidelijk bij de groeiende vraag naar nieuwe woningen. Zo verbruikt de Nederlandse bouwsector momenteel circa 1,7 miljoen m³ hout per jaar. Als Nederland jaarlijks 80.000 houten woningen zou bouwen, zou het verbruik kunnen stijgen tot ongeveer 2,3 miljoen m³ per jaar. Zelfs deze extra vraag is slechts een fractie van de jaarlijkse bijgroei van Europese bossen en vormt op papier geen probleem voor de houtvoorziening. Maar hoe meer we bouwen, hoe groter de uitdaging om onze bossen gezond te houden.
Duurzaam én efficiënt, maar met verantwoordelijkheid
Houtbouw biedt niet alleen een overvloedige voorraad, maar ook een duurzaam alternatief voor traditionele bouwmethoden. Hout slaat CO2 op, wat helpt de ecologische voetafdruk van gebouwen te verkleinen. Een grote houten eengezinswoning vergt bijvoorbeeld ongeveer 60 m³ hout, terwijl houtinnovaties zoals CLT (Cross-Laminated Timber) het gebruik van hout verder optimaliseren. Met deze technologieën kan er efficiënter gebouwd worden, met minder materiaal en een lagere impact op het milieu.
Toch is houtbouw niet zonder verantwoordelijkheid. Bossen kunnen alleen blijven groeien als we ze goed beheren. Als we meer hout gaan gebruiken, moet dit gepaard gaan met een intensieve focus op herbeplanting en duurzaam bosbeheer. Anders lopen we het risico dat de ecologische voordelen van houtbouw teniet worden gedaan. Het is daarom van groot belang om bossen sneller te herplanten dan ze gekapt worden en om ook nieuwe bossen aan te leggen. Zo waarborgen we de balans tussen vraag en aanbod.
Uitdagingen en oplossingen
De grootste uitdaging voor de houtbouw is niet het tekort aan hout, maar het tempo waarmee bossen zich kunnen herstellen. Door de juiste technieken en strategieën toe te passen, zoals selectieve kap, herbeplanting en het aanleggen van nieuwe bossen, kunnen we de duurzaamheid van houtbouw waarborgen. Europese bossen worden al zorgvuldig beheerd, maar met een groeiende vraag naar houten gebouwen zal er extra aandacht nodig zijn voor het beschermen en uitbreiden van deze bossen.
Een groenere wereld door verantwoord bouwen
Met een jaarlijkse groei van 1 miljard m³ hout in Europa blijft er meer dan genoeg capaciteit over om te voldoen aan de groeiende vraag. Door houtbouw op te schalen kunnen we woningnood oplossen en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzame toekomst. Maar dit kan alleen als we zorgvuldig omgaan met onze bossen. Duurzaam bouwen gaat hand in hand met duurzaam bosbeheer.
Hout is niet alleen een hernieuwbare grondstof, maar ook een kans om de bouwsector te verduurzamen. Samen kunnen we bouwen aan een groenere wereld – zolang we het belang van onze bossen niet uit het oog verliezen. Want uiteindelijk begint een duurzame toekomst bij een gezonde balans tussen bouwen en natuur.