Hoe ik de bouwsector zie veranderen – en waarom hout de toekomst heeft

Wat is er in de afgelopen tien jaar veel veranderd in de bouw! We bouwen steeds meer circulair, biobased en losmaakbaar. De gebouwen worden lichter, flexibeler en creatiever. Als ik terugkijk op mijn 35 jaar in de bouw, zie ik een enorme verschuiving – en dat is nodig ook.

Architecten, corporaties en beleidsmakers trekken de kar, gedreven door maatschappelijke en politieke druk om duurzamer te bouwen. Alleen al het afgelopen jaar waren er meer dan 65 bijeenkomsten over circulair en biobased bouwen. Ik ben er regelmatig bij om de laatste trends en innovaties te volgen, en telkens valt me weer op hoe groot de behoefte is aan verandering.

Waarom traditionele bouwmaterialen niet meer volstaan

We kunnen er niet omheen: de manier waarop we bouwen moet en kán beter. Materialen als beton, baksteen en steenwol hebben een enorme impact op het milieu. Wist je dat beton een van de meest vervuilende bouwmaterialen is? De productie van Portlandklinker – het hoofdbestanddeel van beton – gebeurt bij temperaturen van 1500 graden (gasgestookt), waardoor gigantische hoeveelheden CO2 uitgestoten worden. Ook bakstenen en steenwol vereisen extreem hoge temperaturen en fossiele brandstoffen, wat ze verre van duurzaam maakt.

En dat terwijl we eeuwenlang gebouwd hebben met materialen uit de natuur: hout, vlas, hennep, stro… Materialen die we grotendeels vergeten zijn, maar die nu hun weg terugvinden in de bouw.

Hoe wij bij VKP bouwen met hout

Bij VKP zetten we vol in op houtbouw. We produceren jaarlijks honderden HSB-wanden, die gevuld worden met Naturoll, een recyclebaar isolatiemateriaal met een lage milieu-impact. Het is niet volledig biobased, maar wel brandveilig (A1) en gebruiksvriendelijk. Toch zie ik dat corporaties steeds vaker vragen naar volledig biobased isolatie. Daarom werken we ook met  Houtvezel( Gutex) vlas (Isovlas), stro (Strotec), hennep (Hempflax) en Miscanthus. Deze materialen zijn circulair, maar hebben een lagere brandklasse (C-E). Een mooie middenweg is cellulose, bestaande uit wollige cellulosevlokken en gerecycled krantenpapier met brandklasse B.

CLT: de volgende stap

Naast HSB zetten we ook grote stappen met CLT (Cross Laminated Timber), oftewel gelamineerd massief hout. De eerste projecten zijn al opgeleverd en de vraag groeit snel. Vooral woningcorporaties en bouwers van gematigde hoogbouw (tot 5-7 verdiepingen) zien CLT als een serieus alternatief voor beton en staal. En terecht! Het is sterk, licht, biobased en circulair – precies wat we nodig hebben voor de toekomst.

De toekomst van bouwen is biobased

De komende jaren zal biobased en circulair bouwen steeds meer de standaard worden. En ik ben er trots op dat wij bij VKP hier een actieve rol in spelen. We blijven innoveren en inspelen op de groeiende vraag naar duurzame bouwmaterialen. Want als we echt impact willen maken, moeten we nu doorpakken.

Leon de Kok
Commercieel Manager CLT, VKP